ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου ολοκληρώθηκαν το 1998. Πρόκειται για μια μικρή σύγχρονη οικογενειακή μονάδα, η οποία διαθέτει όλους τους απαραίτητους χώρους και τα κατάλληλα μηχανήματα, για την ομαλή λειτουργίας της, αλλά κυρίως για την παραγωγή ποιοτικών οίνων. Σήμερα η παραγωγική δυναμικότητα του οινοποιείου ανέρχεται στους 200 τόνους σταφυλιού.

Κάνοντας μια σύντομη περιήγηση στους χώρους του οινοποιείου, ξεκινάμε από το μέρος όπου γίνεται η παραλαβή της πρώτης ύλης. Εδώ βρίσκονται το εκραγεστήριο και το πνευματικό πιεστήριο τα οποία χρησιμοποιούνται για την γλευκοποίηση των σταφυλιών. Άμεσα συνδεδεμένο με αυτό το τμήμα του οινοποιείου είναι και ο χώρος οινοποίησης των σταφυλιών.

Μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές θα μεταφερθεί ο μούστος με τα στέμφυλα (για την ερυθρή και ροζέ οινοποίηση), ή μόνο ο μούστος (για την λευκή οινοποίηση) όπου θα πραγματοποιηθεί η ζύμωσής τους.

Αφού ολοκληρωθεί και η ζύμωση μέσα στις δεξαμενές τα κόκκινα κρασιά, θα οδηγηθούν στην υπόγεια κάβα του οινοποιείου. Εδώ, μέσα σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, χωρητικότητας 225lit το κάθε ένα και κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, θα ξεκινήσει η διαδικασία παλαίωσής τους. Το στάδιο αυτό θα διαρκέσει για περίπου ένα με δύο χρόνια.

Μετά το πέρας και αυτού του διαστήματος, το κρασί θα μπει μέσα σε δεξαμενές ψύξης οι οποίες βρίσκονται στο χώρο του εμφιαλωτηρίου. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και ένα σύγχρονο εμφιαλωτικό μηχάνημα στο οποίο θα γίνει η τυποποίηση του κρασιού (πλύση, πλήρωση, τοποθέτηση φελλού, τοποθέτηση ετικέτας).
Ο δεύτερος χώρος του υπογείου είναι διαμορφωμένος έτσι, και διαθέτει όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στο κρασί (μέσα στη φιάλη πλέον) να φτάσει στην πλήρη ωρίμανσή του. Σ’αυτό το στάδιο ένας περιορισμένος αριθμός φιαλών θα παραμείνει για δεκαετή παλαίωση.

Τέλος σε ένα χώρο ζεστό και φιλόξενο, που βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του οινοποιείου μπορεί ο επισκέπτης να γευτεί τα κρασιά του κτήματος, αλλά και να προμηθευτεί αυτά της αρεσκείας του.